Rolul Clapetelor Swirl

Ce sunt clapetele swirl?

 

Motoarele sunt construcții complexe, cu sute sau mii de componente care funcționează într-o sincronizare perfectă, fiecare componentă lucrând în parametri atenți măsurați și impuși de către producători. Chiar dacă considerăm unele piese mai importante decât altele, acest mit este pe cât se poate de greșit pe atât de dăunător pentru motor. Fiecare piesă a fost pusă acolo cu un scop, având un rol la fel de important ca restul pieselor componente.

La fel este și în cazul celebrelor clapete swirl, una din cele mai controversate componente ale motoarelor diesel de la începutul anilor 2000. Iar articolul de astăzi vorbește fix despre aceste clapete, articolul de astăzi separând mitul de realitate.

Care este rolul clapetelor swirl?

Clapetele vârtej, sau “swirl flaps” în denumirea internațională, sunt amplasate în fața supapelor de admisie și au rolul de a crea un efect de vârtej în cilindru. Prin crearea acestor turbulențe, combustibilul este ars într-un mod eficient. Cum se realizează acest efect de vârtej? – Se obturează canalul unei supape în amonte, admisia realizându-se doar printr-o singură supapă, aerul admis va avea o viteză mai mare datorită înjumătățirii secțiunii de trecere.

 

Care sunt avantajele oferite de clapetele swirl?

Aceste clapete au fost gândite la începutul anilor 2000, atunci când industria auto a început să facă pași timizi dar fermi către reducerea poluării. S-a făcut încet trecerea de la Euro 2 la Euro 3, iar clapetele swirl au ajutat prin reducerea semnificativă a emisiilor de Noxe și Hidrocarburi.

Dar arderea mai eficientă a combustibilului nu a redus doar emisiile de substanțe nocive, ci a redus și consumul de carburant în special la sarcini mici întâlnite preponderent în deplasarea în mediul urban. Acesta este unul dintre principalele avantaje, spre deosebire de mitul comun care spune că aceste clapete nu au nicio utilitate semnificativă.

 

De ce sunt atât de contestate clapetele swirl?

Pentru că au avut aceeași problemă ca orice tehnologie nouă și anume fiabilitatea. Clapetele swirl de astăzi sunt mult mai robuste, fiind adoptate nu doar de BMW cât și de alți constructori  precum Audi, Ford sau Opel (etc). Totuși, clapetele swirl montate pe motoarele M47 sau M57 de la BMW au avut câteva probleme care le-au pătat iremediabil reputația.

  • Clapetele swirl sunt ținute de arbore prin intermediul unor șuruburi, care au capatul turtit pentru a lua forma unui nit. Totuși, odată cu trecerea timpului și prin instalarea uzurii, șuruburile se pot rupe și clapetele ajung direct în cilindru.
  • Ruperea clapetelor mai este rezultată de zona slăbită din dreptul găurii de șurub ajutată și de frezarea arborelui.
  • Depunerile de carbon sunt o altă cauză de îngrijorare, aceasta obturând canalul de admisie și punând presiune pe întreg ansamblul. Clapetele swirl sunt afectate și pot ceda, desprinzându-se și ajungând în cilindru.
  • Ambele scenarii sunt fatale pentru motor, iar uzura clapetelor nu poate fi verificată în mod electronic, singura soluție fiind schimbarea preventiva. Mulți șoferi, din păcate, au ales să elimine complet aceste clapete, considerându-le un fel de apendice al motorului, o componenta fără de care mașina funcționează la fel. Din contră, eliminarea fizică a clapetelor duce la un consum crescut de carburant cât și la un nivel mai mare de emisii de noxe.

Ce modele de BMW au avut montate aceste clapete fragile?

Modelele cu motor M47 (2.0 diesel):

  • Seria 3 E46 318d si 320d
  • Seria 3 E90 318d
  • Seria 1 E87 118d si 120d
  • Seria 5 E39 si E60 520d (modelele până în 2006)
  • BMW X3 2.0d până în 2006
  • Modele non-BMW cu acest motor:
  • Land Rover Freelander din perioada 2001 – 2006
  • Rover 75 din perioada 1999 – 2004.

 

Modele cu motor M57 (2.5 sau 3.0 diesel)

  • Seria 3 E46 330d/330xd si E90 325d, 330d si 335d.
  • Seria 5 E39 525d si 530d si E60 525d si 530d
  • Seria 6 E63 635d
  • Seria 7 E38 si E65 730d
  • BMW X5 E53 si E70 cu motorul de 3.0d
  • BMW X3 E83 cu motorul 3.0d
  • BMW X6 E71 xDrive35d
  • Alte modele non-BMW cu motorul M57:
  • Land Rover Range Rover LR322 (2002-2006) cu motorul de 3.0 diesel.

 

Acestea fiind spuse, speram că am reușit să explicăm importanța acestor clapete swirl. Nu este vorba doar despre pasiunea noastră pentru BMW, întrucât aceste componente au o aplicație vasta pe un număr mare de autovehicule. Din acest motiv ne-am dedicat timp și energie, pentru a veni cu o soluție nouă și eficientă, care elimină orice frică pe partea de fiabilitate.

Acest articol a fost scris din pasiune si cu scop pur informativ, daca doriți să aflați mai multe despre soluția propusă de noi pentru clapetele swirl, te invitam sa dai click aici.

 

76 de gânduri despre „Rolul Clapetelor Swirl

  1. Alin Răspunde

    Salut, nu vad in lista de mai sus pentru E90 m47 motorul de 2.0 M47T2 produs intre 2005 si 2007, poti te rog sa confirmi ca aceste clapete sunt ok si pentru motorul mai sus mentionat (E90 2.0D M47 an 2006)?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Da, se potrivesc. Pentru tot ceea ce inseamna m47 aceste clapete se potrivesc. Va multumim!

  2. remus patrutescu Răspunde

    da, doar ca scrie stoc epuizat :(.
    aveti idee cand vor mai fi pe stoc?

    ms

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua,

      Dupa data de 15 iulie vor reveni pe stoc. Va multumim!

  3. Lus Răspunde

    Salutare, pentru motoarele N47 găsim soluție de înlocuire, fără a schimba gsleria de admisie?

  4. Țapuc Răspunde

    Salutare, nu de curand m-am gandit la o „Bufiniță” din 2008 facelift cu motorul de 3 litri XD varianta de 235 cp.
    Totodata nu sunt sigur de ceea ce vreau sa fac pentru ca, toti din jurul meu spun ca nu este o masina atat de fiabila si ca o sa imi para rau dupa achizitionarea ei, daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi in legatura cu asta, si cu problemele des intalnite ale modelului sa stiu la ce trebuie sa ma astept, va multumesc frumos! Salutare.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Consideram ca trebuie sa faceti cautari mai aprofundate inaintea achizitionari oricarui autovehicul indiferent de marca. Probleme o sa gasiti la toate, conteaza care va place si ce dorinte aveti.

  5. Leontin Răspunde

    Buna ziua,

    Aceste clapete fragile… se regasesc si pe motorul n47?… Nu gasesc un raspuns concret pentru a stii ce este de facut (inlocuirea acestora din timp). Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Nu, nu se regasesc pe N47. Motoarele N47 au alt sistem de swirl flapsuri.

  6. Gabriel Răspunde

    Fiți amabil ..la un BMW 520d M47 anul de fabricație 2006 luna 11 mai e vreo problemă cu aceste clapete ??merci

  7. Gabriel F Răspunde

    Buna ziua. Sunt interesat in vederea achizitionarii unui set de clapete..am vazut si anuntul pe internet si as dori o informatie si anume, din ce material sunt fabricate si care este groainea axului? Va multumesc !

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Materialul din care sunt confectionate este otel inoxidabil si grosimea axului este de 4.2 mm. Va multumim!

  8. Liviu Răspunde

    Buna ziua,
    am vazut pozele cu kit-ul de reparatie furnizat de d-vs si totusi am o nelamurire: nu am vazut ,,capacul ” piesei, cel cu ajutorul carei se monteaza practic piesa pe galerie prin cele doua suruburi.
    Sau sa fiu mai explicit: daca comand setul de piese, este complet pt montare, sau mai am nevoie de ceva din cele uzate ( si zic despre partea de prindere pe galerie )
    Multumesc

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Veti avea nevoie de suportul de plastic al vechiei clapete. Nu este nimic uzat la el, doar sa il aveti in caz ca ati avut clapetele anulate. Va multumim!

  9. Viorel Răspunde

    Buna.Va rog frumos puteti sa imi răspundeți,daca la bmw e 90 2.0 d sunt probleme cu aceste clapete de la admisie?An fabricatie 2005,luna 9.Motor M 47 120 kw

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua, da exista! Dar sunt alte clapete mai mari la care lucram. Va multumim!

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna seara! La aceasta motorizare subt clapetele ce se anuleaza cu dopuri de 32mm. Clapetele noastre nu se potrivesc. Livrarea produselor dureaza 3-4 zile lucratoare. Va multumim!

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Da, sunt probleme, dar s-ar putea sa fie modelul de clapete mai mare care nu se potrivesc cu clapetele noastre. Ar trebui sa verificam cu seria de sasiu. Va multumim!

  10. DAN MIHAI Răspunde

    Buna ziua. Pentru motoarele N47( echipare BMW), an fabricatie 2013 mai exista problema ruperii sau deteriorari clapetelor montate in galeria de admisie?. Exista o solutie de compromis pentru inlocuirea lor, iesind din discutie anularea lor (crestere consum, lipsa formarii vartejului, etc.)?. Din experenta dumneavoastra, la cati km. se verifica galeria de admisie pentru a preveni distrugerea motorului din cauza uzurii sau imbatranirea acestor clapete. Va multumesc.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Clapetele noastre nu se potrivesc la generatia de motoare N47, N57. Nu am studiat motoarele N sa va dam solutii, dar din documentarea noastra si la aceste motoare se rup clapetele.

  11. Sabou Alexandru Răspunde

    Buna seara ! Am un bmw e 60 , 525 d , 2005 . Sunt probleme la motorul meu sau nu ? Aveti clapetele potrivite pentru el ?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Sunt probleme la tot ce inseamna M47 si M57. Dumneavoastra aveti M57. Clapetele noastre se potrivesc doar daca aveti modelul de admisie ce se anuleaza cu dopuri de 22mm. Se verifica cu seria de caroserie. Ne puteti trimite seria de sasiu pe mail sau sa ne contactati telefonic. Va multumim!

  12. Robert Răspunde

    Salut! La m47 2.0d 150cp se pierde din cuplu daca clapetele sunt demontate si anulate cu dopuri? In manualul masinii scrie ca atunci cand ele sunt blocate pe deschis( in cazul meu anulate) nu scade puterea, insa creste poluarea.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Puterea maxima a motorului in sarcina totala nu este afectata. Aceste clapete ajuta la imbunatatirea arderii in sarcini partiale. Acolo veti simti lipsa de cuplu pe care o veti suplini prin cererea mai mare prin pedala de acceleratie. Practic va va creste consumul si veti pierde din raspunsul motorului oa sarcini partiale si turatii mici. Va multumim!

  13. Ibrean Octavian Răspunde

    Clapetele vin cu tot cu semering sau fără ?
    Întreb in ideea montării cu semeringul vechi o sa curgă din nou vapori de ulei prin clapete ajungând pe blocul motor !
    Mulțumesc

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna Seara! Seturile vin cu semeringurilee ce etanseaza 0e axul clapetei. Nu o sa mai aveti astfer de probleme. Va multumim!

  14. Lucian Răspunde

    Buna ziua,

    In lista modelelor cu clapete fragile nu gasesc si e90 320d, motorul de 150/163 de cai. la aceasta motorizare nu au fost probleme?

    Multumesc

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua, este o lista informativa, nu chiar completa. Motorizarea de care intrebati este m47 si pe ea se gaseste aceasta problema mai ales. Va multumim!

  15. Silviu Răspunde

    Buna ziua! Inteleg ca lista expusa mai sus nu este exhaustiva, dar observ ca pentru E60 520d ati mentionat in paranteze ca problema este doar pentru modelele de pina in anul 2006. Vreau sa cumpar un E60 520d din martie 2007, LCI, motor conform vin: M47N2.
    Acest motor are problema respectiva?
    Multumesc anticipat!

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! La tot ceea ce inseamna m47 a fost aceasta problema. La motorul de 2.0 nu este nici o dilema. La 3.0 sunt 2 tipuri de clapete. Va multumim!

  16. Cristian Cojoc Răspunde

    Buna ziua!!! Pentru e46 320 d gasesc la dumneavoastra clapetele mentionez ca sunt cele de 22 milimetri

  17. Mihai Răspunde

    Buna ziua, vad ca sunt garantate pe viata. Daca se rup dupa x timp si ajung in motor, suportati pagubele facute de acestea? Multumesc !

    • redosol Autor articolRăspunde

      Garantia comerciala este de 1 an de zile. In aceasta situatie suportam. Dar riscul de a se mai rupe nu exista. Nu s-a intamplat niciodata asta. Va multumim!

  18. Georgescu Răspunde

    Bună ziua,
    Mi s-au rupt capetele la BMW F11 2.0 d (2011) și a trebuit sa refac o mare parte din motor.
    În urma operațiunii, mecanicul le a anulat „pentru a elimina riscul pe viitor”. De atunci, mașina merge perfect dar catalizatorul se încălzește foarte foarte tare.
    Am înțeles ca eliminarea capetelor afectează procesul de regenerare?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua, noi nu avem o solutie privind clapetele de motoare N47, N57. Dar anularea clapetelor va genera mai multe particole din cauza arderii fara turbulente la sarcini partiale si mai ales turatii mici. Cel mai probabil vor fi regenerari mai dese. Va multumim!

  19. Florin Răspunde

    Pentru X3 20 d 2006 sunt bune? Și am observat bine sau nu.Clapetele de dumneavoastra nu au șuruburi?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua. Da, se potrviesc. Clapetele noatrea sunt corp comun cu axul, nu au suruburi in traseul de admisie.

  20. Gabriel Răspunde

    Buna ziua,
    Am un BMW 120D 163cp din 2005 (M47). Probabil ca se potrivesc cele 4 clapete pentru 4 cilindrii, este corect?
    Trimiteti si in Suedia?
    Va multumesc.

    • redosol Autor articolRăspunde

      La toate motoarele M47, adica cele in 4 cilindri, aceste clapete se potrivesc si le putem si trimite in orice tara prin DHL. Va multumim!

  21. Elvijs Răspunde

    Do your swirl flaps fit bmw e61 525d 2005? if not will there be a solution at some point?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Hello, no, they not fit on the 32mm models. We will have other product available this year. Thank you!

  22. 4004 Răspunde

    Hi Redo team, many thanks for the 22mm kit I got for my M57 D2, fit well and no issues that I can see so far. The engine as it was meant to be.
    Do you have any plans/timeframe for 32mm versions? I have a D4 that needs similar treatment

    • redosol Autor articolRăspunde

      Thank you for your apriciations. This year the 32m swirl flaps will be available. We’re testing on a 525 e60. Thank you!

  23. Slavila Ștefan Adrian Răspunde

    Bună ziua. Tocmai ce am comandat și eu aceste clapete de pe site.ul dumneavoastră. Aveti idee, clapetele vechi, existente încă pe mașina, se demonstrează greu ? Este o procedura complicata ? Vreau sa fac personal operațiunea de schimbate a clapetelor și de asta întreb. Mulțumesc anticipat.
    Apropo, mai am doar 3 clapete pe mașina, una a fost scoasa de mecanic când am schimbat bujiile acum 6 luni, stătea intr-o parte, mai sa cadă și a scos-o. Dar nu a desfacut nimic prin spatele clapetei, acolo unde e axul. Pur și simplu a tras de ea prin interiorul admisie, acolo unde este poziționată și a ieșit. În ce era prinsa, nu știu. Nu am avut probleme, am făcut cca. 8k Km de atunci. Ca diferențe, este ca atunci când stau pe loc, la relantiu, zici ca e Euro2, asa de înțepător miros noxele, Motorul pare puțin mai zgomotos si parca nu mai are acea viața in el.Este vorba de BMW E90 320d 163cp an 2005 fără DPF.

  24. Cristi S Răspunde

    Am si eu o intrebare.Daca problema clapetelor venea de la suruburile de prindere care cedau in timp..solutia dvs foloseste tot un mic surub pt fixarea clapetelor ..asta nu poate ceda in timp datorita uzurii ,la fel ?

    • redosol Autor articolRăspunde

      Nu doar suruburiel cedau la solutia originala. Se rupea axul pur si simplu. Surubul nostru este amplasat in afara traseului de admisie, asambleaza doar bratul exterior. Daca se desprinde, cade pur si simplu jos, bratul ramane acolo ca nu ii permite tija sa iasa. Dar din considerentul acesta am schimbat suruburile in cap imbus.

  25. Fatu Bogdan Răspunde

    Bună ziua.
    Ce este mai indicat, sa schimb clamepete sau sa înlocuiesc admisia cu totul.
    Am un 320d e46.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua,

      Daca cumparati admisie noua va avea tot clapete subdimensionate. Noi recomandam inlocuirea clapeteleor si a garniturilor de asezare a admisiei pe chiulasa si garnitura de egr. Si bineinteles curatarea temeinica a admisiei. Va multumim!

  26. Dacian Răspunde

    Buna, clapetele voastre se pot monta si pe e93 330d? An 2007.
    Caut cele mai bune clapete pe piata iar lumea a recomandat cele REDO.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua, va multumim. Ne este necesara seria de sasiu pentru a verifica compatibilitatea. Va multumim!

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua! Din pacate nu se potrivesc, aveti modelul de clapete de 33mm. Va multumim!

  27. Sorin pop Răspunde

    Buna seara am un e 60 din 2006 163 cai
    Nu știu dacă are clapetele cu probleme.
    Trebuiesc schimbate ?
    Mulțumesc.

    • redosol Autor articolRăspunde

      Buna ziua, daca motorul este M47, cel cu distributia in fata, da, este cel cu clapetele cu probleme. Va multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *